BlaasKapel de Keienbloazers, Megen
keienbloazers keienbloazers keienbloazers keienbloazers keienbloazers

Historie

Ontstaan van de Boerenkapel ‘De Keienbloazers’

Het begon eigenlijk allemaal rond 1961, aldus Gerrit van Dinter één van de leden van ’t eerste uur. We hadden hier in Megen een carnavalsvereniging met Raad van Elf opgericht, maar hadden helaas geen muzikanten om deze te begeleiden. Zodoende namen 2 leden, Bernard v/d Berg en Nico Janssens (sr) het initiatief om te proberen een stukje muziek te versieren. Trommen waren niet zo moeilijk aan te komen, bespelers hiervoor ook niet. Nico Janssen (jr) en Ate vd Berg sloeg de kleine trom en Gerrit van Dinther had de grote trom. Kort daarna kwamen Nico (sr) als bekkenslager en Bernard als trompetist ook er bij.

Om meer muziek te willen maken, moesten ze zo op zoek naar muzikanten. Daarna gingen ze voor deze instrumenten muzikanten zoeken. Ook kwam het voor dat iemand zelf een instrument ‘geritseld’ had en mee kwam doen. Zo kwamen Martin vd Coolwijk, Cor van Schijndel (als klarinetisten), Lambert Spanjers (bassist), Jan Voet (bariton), Rini Zwiers, v. Houtdijk, Ad Ulijn en Frits van Schijndel (trompetistten) bij de Boerenkapel.

Kort daarna nam Frans van Orsouw de grote trom over van Gerrit van Dinther, die Althoorn ging spelen. Ook Wim Ouwens was bij de kapel en begon met de bekkens en ging leren voor een instrument. Uiteindelijk heeft hij de grote trom weer van Frans van Orsouw overgenomen. Andere bijzondere leden van de kapel waren Piet Brouwer en Henk van Buuren.

Tenslotte wordt besloten op 8 oktober 1968 de Boerenkapel ‘De Keienbloazers’ op te richten.

Deze datum is tot nu toe als oprichtingsdatum genomen, omdat ’t oudste archiefstuk, een concoursrapport, met deze datum gedateerd was.

Kort na de uiteindelijke oprichting in 1968 zijn de volgende personen, Annie vd Berg (beschermvrouw), Ben vd Berg, Cor den Bieman, Hans de Rijt en Wim (dirigent) lid geworden.

Bernard vd Berg was in ’t begin leider vd kapel. Hij werd opgevolgd door Frits van Schijndel en Frits droeg ’t leiderschap in 1976 over aan Ben vd Berg, zoon van Bernard.